V Poloninách majú ďalšie malé zubríča

06.11.2007 Medzilaborce

Stakčín/Poloniny 6. novembra (TASR) - Päťčlenná črieda zubrov, ktorú vypustili do Národného parku (NP) Poloniny v decembri 2004, sa rozrástla o ďalšieho potomka.
V nezvyčajnom čase porodila v nedeľu 4. novembra 15-ročná mamička Itina malé zubríča. Za normálnych okolností dochádza k páreniu v letných mesiacoch a pôrod nasleduje o deväť mesiacov. \"Evidujeme isté narušenie správania zvierat, takže k ruji u nich dochádza počas celého roka. Malé zubríča musela mamička Itina s jedným z býkov počať niekedy v závere januára a výsledok párenia je na svete, \" uviedol dnes pre TASR zoológ NP Štefan Pčola. Dodal, že zatiaľ nevie, akého pohlavia je mláďatko, pretože nechce mamičku rušiť. Otázne však zostáva, ako mláďa prežije zimu.
Črieda zubrov, ktoré vypustili do voľnej prírody v rámci projektu reštitúcie zubrov hrivnatých, je už bohatšia o Annu Valentínu a malého Jožka, ktorý v polovici októbra utrpel zlomeniny končatín a momentálne ho liečia košickí veterinári.
Zámerom záchranného projektu v objeme asi 500 tisíc korún je prinavrátenie tohto živočíšneho druhu do južných svahov Karpát. Zubor hrivnatý unikol vyhubeniu začiatkom 20. storočia. V západnej, strednej a východnej Európe prežilo iba 54 jedincov. Dvanásť zubrov z uvedeného počtu vytvorilo základ pre návrat zubra v neskoršom období. Napriek tomu, že zubor sa v súčasnosti vyskytuje v mnohých európskych krajinách v zoologických záhradách, ale aj vo voľnej prírode v čriedach, žiadna populácia nie je dostatočne veľká na to, aby zabezpečila prežitie tohto druhu z dlhodobého hľadiska.
 

Vyberte región